Futures Contproduct s.r.o. - Rallye Šumava Klatovy 2018

CZ | EN | DE

53. Rallye Šumava Klatovy

Hlavním centrem rallyového sportu byly o víkendu Klatovy. Pošumavský auto moto klub po- řádal dva velké závody sou- časně. MČR v rallye a Historik Vltava rallye, započítávanou do evropského šampionátu historických automobilů.

Na startu se tak představilo divákům celkem 160 posádek, z toho 76 historiků. Druhý závod letošního MČR ovládli, stejně jako první podnik na Valašsku, Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem na tovární Škodě Fabii R5. Opět nedali ostatní posádkám žádnou šanci a zví- tězili stylem start-cíl. V páteční etapě vyhráli všech šest rychlostních zkoušek a do sobotní části nastupovali s náskokem 37 sekund před druhým Rusem Lukyanukem na Fordu Fiesta R5. V sobotní části lehce zvolnili a v cíli měli po dalších osmi zkouškách k dobru bezmála minutu na své soupeře. O druhé místo sváděli vyrovnaný souboj Lukyanuk s domácím Václavem Pechem, také na Fiestě R5. V předposlední zkoušce ale Pech chyboval, ztratil 3 minuty a propadl se až na 11. místo. Druhý dojel tady Lukyanuk a třetí Nor Nordgren. Velmi dobrý zá- vod odjeli mladíci Filip Mareš s Fábií R5 a Václav Kopáček s Fiestou R5. Čtvrtým a pátým místem ukázali dalším domácím posádkám, že s nimi musí počítat v bojích o čelní umístění. Na startu Rallye Šumava Klatovy nechyběli ani olomoučtí zástupci Tomáš Knápek s Ivanem Horákem na osvědčeném voze Peugeot 208 R2. Po odpadnutí na Valašce potřebovali získat mistrovské body, což se jim povedlo. „Soutěž se nám velmi líbila. Nádherné tratě, skvělá organizace a slunečné počasí, které přilákalo k tratím Šumavy spousty diváků. Je pravdou, že nám dala zabrat hlavně díky teplotám, které šplhaly k 29 stupňům a stály nás dost sil,“ popisoval spolujezdec Horák. Vysoké teploty nesvědčily ani autu. „Obě nejdelší RZ (20 km) jsme dojížděli bez brzd. Přehřály se a propadl se nám brzdový pedál. Poslední 2 km musel Tomáš brzdit jen ruční brzdou. Na 3 RZ nám odešel potenciometr na převodovce a jeli jsme jen na čtyři kvalty. Hned po této RZ byl servis a kluci závadu opravili. Jinak auto skvěle fungovalo a my se snažili stačit soupeřům, kteří byli z Valašky pěkně rozjetí,“ dodal Horák.

Stačilo to na 31. místo absolutně, 6. ve 2WD a 4. v Peugeot rallye cupu. „Za 14 dní nás čeká skoro domácí Vyškov a za měsíc další mistrovský závod v Českém Krumlově, na který se velmi těšíme,“ doplnil člen olomoucké posádky. Mezi historiky si vedl nejlépe Fin Harri Toivonen na Fordu Sierra Cosworth, druhý dojel Španěl Daniel Alonso na stejném voze a třetí místo obsadil domácí Vlastimil Neuman s Forem Escort RS Cosworth. Neuman současně vyhrál i druhý podnik domácího šampionátu historiků.

4.5. 2017 | Dušan Sedlář - zdroj denik.cz (Miroslav Ševčík)

Galerie