Futures Contproduct s.r.o. - Barum Rally 2022

CZ | EN | DE

Barum Rally 2022

Na Barum se bouralo. Horáci se z krize dostali a dojeli 9. v MČR

Brutální, náročná a krásná. Barum rally, která je součástí mistrovství Evropy, lákala hvězdné rally týmy a fanoušky z celého kontinentu. Podniku však dávali směr české posádky, které, kromě Wagnera, na předních příčkách dominovaly. Otec a syn Horákovi si připsali další úspěšný start a velmi naučný závod.

Poslední srpnový víkend proběhl na Zlínsku ve znamení rally. Dne 26. až 28.8. 2022 se konala Světoznámá Barum rally, oblíbený podnik nejen českých, ale i zahraničních motoristických nadšenců. Přestože je Barumka známa svojí náročností, letos znovu mnohé překvapila. Nejeden tým musel přehodnotit svou strategii, nebo odstoupit kvůli bouračce. A že se bouralo. Déšť doprovázel nepříznivé počasí, kropil tratě a přiléval olej do ohně zapeklitých rychlostních zkoušek. Řady nehod blokovaly a komplikovaly průjezdnost tratí. Dlouhé pauzy mezi zkouškami zvyšovaly obtížnost podniku a závodníci bojovali nejen s konkurencí, ale i sami se sebou. Koncentrace a únava doléhala na účastníky a vybírala tvrdou daň převážně od zahraničních závodníků, kteří za domácími zaostávali

Podle navigátora Ivana Horáka z týmu Futures Contproduct se jedná o velmi těžkou a náročnou soutěž, která však stojí za to. „Je to krásná soutěž, vždy je to vrchol sezony. Jsme moc rádi, že jsme se jí mohli zúčastnit a také v ní uspět,“ říká Ivan a dodává: „Cílem bylo hlavně dojet a nasbírat zkušenosti na mokré vozovce, což nás často potkávalo díky proměnlivému počasí a rychle se měnícím podmínkám. Byl to náš první start s vozem kategorie R5 na tak těžké a dlouhé soutěži.“ I přes první start v kategorii, tým fungoval jako švýcarské hodinky. Manažer Milan Korčák si pochvaloval letošní ročník: „Krásná a úspěšná soutěž. Je to nenahraditelná zkušenost zúčastnit se Mistrovství Evropy a vybojovat výborný výsledek. Počasí nám nevyšlo, ale radost z účasti a výsledku nám to nepokazí.“

Mokré tratě byly oříškem pro všechny účastníky. Proměnlivé počasí nechalo závodníky hádat a riskovat nevhodný výběr pneumatik. Mnoho týmů na risk doplatilo a skončilo předčasně. Krize potkala i posádku Ivana a Michala Horákových na RZ Semetín. „Opozdil jsem se s informací o pravé 7 za horizontem. Bylo to v rychlém úseku, kde se na horizontech s autem skáče a zdálo se mi to už moc rychlé, což mě trochu rozhodilo. Michal to však zvládl a se štěstím jsme minuli obrovské kameny,“ svěřil se Navigátor Ivan. Michal ještě dodal: „V sobotu jsem udělal chybu na březové, kde jsem se přetočil a zhasl mi motor. Ztratil jsem tam 20 sekund, což mě mrzí, protože jsme na této RZ mohli zajet pěkný čas.“ Rodinná posádka všechny ostatní nástrahy Barum rally zvládla a dojela si pro solidní výsledek v podobě 17. místa absolutně a 9. místa v Mistrovství ČR. Zlínskou Barum rally vyhrál již po desáté za sebou Jan Kopecký s celkovým časem 1 hodina 59 minut a 27,6 vteřin. Následovala posádka Filipa Mareše a Radovana Buchty se ztrátou 37,5 vteřin. Vítěznou trojici uzavřeli Wagner Simon a Gerald Winter, kterým na první místo chybělo 39,3 vteřin.

„Bylo to hodně náročné, naučné a jsme nadmíru spokojeni,“ shodli se oba prostějovští závodníci. „Podnik byl pro náš tým velmi obohacující. Načerpal jsem nové poznatky, které doufám využiji na další rally,“ pověděl Michal. Dalším podnikem je Rally Vyškov, která se jeden už první zářijový víkend. „Rádi tam uvidíme všechny příznivce rallysportu a motorsportové nadšence,“ zve Ivan fanoušky.

28.9. 2022 - Jan Bílek

Galerie